Recept za bozu je jednostavan i svako je, bez problema, može pripremiti u svome domu.
Sastav:
- • 5 l vode
- • 1 kg šećera
- • 600 g neprosijanog kukuruznog brašna
- • 30 g kvasca
Priprema:
Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuhajte oko 2 sata uz povremeno miješanje. Kada se ohladi dodajte kvasac, i to tako da ga prethodno razmutiteu malo vode i ostavite da “nadođe”. Pomiješajte i ostavite da odstoji preko noći.
Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuhajte oko 2 sata uz povremeno miješanje. Kada se ohladi dodajte kvasac, i to tako da ga prethodno razmutiteu malo vode i ostavite da “nadođe”. Pomiješajte i ostavite da odstoji preko noći.
Sljedeći dan procijedite i dodajte šećer. Dobro izmiješajte dok se šećer ne istopi.
Zbog relativno velikog udjela kvasca, boza ne može dugo zadržati slatkasti okus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mješavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj okus. Zato je obavezno treba držati u frižideru. ali i pripremati količinu koju možete potrošiti u relativno kratkom vremenu.
Kao i sva plemenita pića, boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda!
(http://korisno.net/)
Nema komentara:
Objavi komentar