Breaking News

subota, 9. kolovoza 2014.

Havana torta



  • 1 l mlijeka
  • 250 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 kesice želatine
  • 10 kašika mlijeka
  • 1 l slatkog vrhnja (slatka pavlaka)
Krema:
U 1 l mlijeka staviti 250 g šećera i 2 vanilin šećera. Ostaviti da provri. 3 kesice želatine potopiti sa 10 kašika mlijeka i ostaviti da malo nabubri: skloniti prokuhalo mlijeko i dodati želatinu i izmješati da ne ostanu grudvice. Ostaviti da se to ohladi.Umutiti 1 l slatkog vrhnja, zajedno ga sjediniti sa mlijekom i dobro umutiti.
Presip:
300 g jadro keksa samljeti sa 100 g upženog šećera i 200 g oraha. Kremu od slatkog vrhnja podijeliti na 3 ista dijela. Jednu dublju šerpu obložiti prozirnom folijom i u nju slagati tortu. U šerpu sipati prvi dio kreme, presuti presipom, postupak ponavljati dok smjesa ne nestane. Zatim na vrhu šerpe poredati red plazme namočene u mlijeko. Šerpu s tortom prekriti folijom i ostaviti da se hladi 3 sata. Zatim je okrenuti na tacnu i ukasiti tortu po želji.
Umjesto plazma keksa, ja sam pekla koricu.
Kora:
3 bjelanjka i 3 kasike secera umutiti u cvrst snijeg. Zumanjke posebno umutiti, pa dodati smjesi sa bjelancima. Dodati 1 kasiku brasna, 3 kasike mljevenog keksa, 1/2 praska za pecivo i 2 kasike kakaoa. Smjesu pretresti u kalup za torte, oblozen papirom i peci oko 15 minuta na temp. od 180°C

Izvor: www.tortekolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Designed By Published.. Blogger Templates